Ga naar content

Veiligheid magazijnen: budget voor arbeidsveiligheid steeds kleiner

Ondernemers zijn zich sterk bewust van het belang van een veilige werkomgeving.
Ondernemers zijn zich sterk bewust van het belang van een veilige werkomgeving. Ondanks deze bewustwording loopt het budget om te investeren in de arbeidsveiligheid in magazijnen terug.


Onderzoek Verladersorganisatie EVO
 

Om de twee jaar onderzoekt de verladersorganisatie EVO het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer bij tweehonderd bedrijven. Hierbij gaat het om de veiligheid in het magazijn of veilig intern transport (bijvoorbeeld heftrucks). Van de ondervraagde bedrijven vindt bijna driekwart (72 procent) dat investeringen in veiligheid zich niet direct terugverdienen. Slechts 48 procent geeft aan een apart budget voor het verbeteren van de arbeidsveiligheid te hebben. Twee jaar geleden was dat nog 56 procent.


Afname investeringen
 

De meeste bedrijven investeren eerder in opleidingen voor hun werkgevers dan in hulpmiddelen om de arbeidsveiligheid te bevorderen. Evenals bij investeringen in de veiligheid neemt ook
het aantal deelnemers die een opleiding volgen af.


Minder schade en betere efficiency
 

Volgens het onderzoek heeft 32 procent van de tweehonderd bedrijven dankzij investeren in veiligheid minder schade opgelopen. Daarnaast heeft het tot meer efficiency geleid. Bij deze bedrijven heeft het investeren grote besparingen opgeleverd. De effecten van de investering zullen op korte termijn nog niet goed zichtbaar zijn. Ongeveer 65 procent zegt dat op de lange termijn veiligheid niet ten koste van efficiency gaat.


Bewustwording veiligheid
 

Bewustwordingsprogramma’s rondom veiligheid blijft men, ondanks de bewustwording van de veiligheid op de werkvloer bij de meeste bedrijven, organiseren. Hierdoor wordt het aantal ongevallen teruggedrongen. In het magazijn is nog steeds veel doorstroom van mensen.


Regels helpen niet
 

Angst voor letselschade en schade aan goederen is nog erg groot. Van alle ongevallen met heftrucks wordt 84 procent geregistreerd. Ook imagoschade en de verstoring van het logistieke proces spelen een belangrijke rol. De verladersorganisatie EVO zegt dat bedrijven zich bewust van de risico’s op letselschade zijn en de gevolgen daarvan, maar dat regels niet helpen. De organisatie is het hier niet mee eens.


Regels arbeidsveiligheid opvolgen
 

Het percentage bedrijven dat zich wel aan de veiligheidsregels houdt, is de afgelopen twee jaar gestegen. In 2011 hielden 37 procent van de ondervragende zich aan de voorschriften. Van de tweehonderd bedrijven die nu zijn ondervraagd, volgen 62 procent keurig de voorgeschreven wetten op het gebied van veiligheid op de werkvloer op.

Heeft u meer informatie nodig op het gebied van magazijn- en arbeidsveiligheid? Raadpleeg L.P. Petersen of laat een magazijninspectie uitvoeren!
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Een goede beveiliging in het magazijn

In meerdere artikelen hebben we het gehad over de veiligheid in het magazijn. Maar hoe zit het eigenlijk met de beveiliging ervan? Ook dit is een aspect dat van belang is om de veiligheid van personeel en materieel te borgen en schade aan magazijnstellingen en trucks te voorkomen. Hieronder schetsen we een aantal beveiligingsrichtlijnen die in elke magazijnomgeving van belang zijn.

Zorgen over toenemende aantal arbeidsongevallen

Gemiddeld vallen er 4 doden per jaar door ongelukken met heftrucks. Het illustreert nog maar eens het belang van een goede veiligheid in en rondom het magazijn. Zeker in een omgeving waar gewerkt wordt met hoge palletstellingen, vormt het af- en aanrijden van trucks een risico voor personeel te voet. Daarnaast wijst het stijgende aantal arbeidsongevallen op diverse andere veiligheidsrisico’s volgens Inspectiedienst SZW.

Effectievere voorraadopname in het magazijn

Het opnemen van de voorraad in het magazijn is elk jaar weer een van de minst populaire werkzaamheden. Toch moet het gebeuren, want fouten in de voorraad zorgen voor vertraging in processen en leveren ontevreden klanten op. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop u de jaarlijkse voorraadopname in het magazijn kunt optimaliseren.