Ga naar content

Voorkom instorten van uw palletstelling

Een magazijn is een risicovolle werkomgeving. Het is er druk, soms slecht verlicht en er wordt gewerkt met zware goederen in hoge stellingen. Alle ingrediënten voor een ongeluk liggen dus op de loer. Het is met name de palletstelling die in magazijnen vaak wordt gebruikt. Hieronder leggen wij uit hoe u de risico’s bij dit type stelling minimaliseert.

Neem de maximale belastbaarheid van palletstellingen in acht


Palletstellingen zijn bij uitstek geschikt voor de opslag van grote producten. Vaak worden deze in de hoogte opgeslagen, om op deze manier vloeroppervlak te besparen. Een palletstelling bestaat daarom uit verticale staanders en horizontale leggers. Een systeem dat doorgaans vrij betrouwbaar is, maar dat bij verkeerd gebruik gevoelig kan zijn voor instorten of andere risico’s.

Het meest voor de hand ligt natuurlijk instorting door overbelasting. Omdat palletstellingen specifiek zijn bedoeld voor zware goederen, is de verleiding voor magazijnmedewerkers groot om de stelling zwaar te belasten. Net als elk ander type stelling, kent ook de palletstelling echter zo zijn grenzen op het gebied van belastbaarheid.


Laat regelmatig een magazijninspectie uitvoeren


Bij magazijnstellingen wordt de maximaal toegestane belasting altijd aangegeven door de fabrikant. L.P. Petersen levert stellingen van gerenommeerde merken zoals Nedcon, Polypal, Dexion en Redirack. Deze zullen vanwege de hoge kwaliteit niet snel bezwijken, maar belangrijk is wel dat personeel de veiligheidsvoorschriften altijd in acht neemt.

Ook de staat van een palletstelling heeft grote invloed op het potentiële instortgevaar. Slijtage of een slechte verankering kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat het risico aanmerkelijk hoger wordt. Het regelmatig laten uitvoeren van een magazijninspectie is dan ook sterk aan te bevelen om ongelukken te voorkomen.


Vermijd contact van heftruck met palletstelling


Tijdens dagelijkse werkzaamheden speelt ook de oplettendheid van heftruckchauffeurs een belangrijke rol. Zelfs als een heftruck minimaal langs een stelling schuurt, kan dit op termijn leiden tot slijtage en vervorming. Dit is een proces dat bijna ongemerkt verloopt. Nog erger is een rechtstreekse botsing met de stelling, wat vaak zorgt voor acuut instortgevaar.

Een heldere werkwijze en duidelijke instructies aan het magazijnpersoneel zijn dan ook van belang om ongelukken met palletstellingen te voorkomen. Heftruckchauffeurs moeten de optimale route weten voordat zij beginnen aan de rit en zeer voorzichtig te werk gaan om botsingen te vermijden. Is er toch sprake van licht contact met een stelling? Geef dit dan direct door, zelfs als de schade aan de magazijnstelling in eerste instantie onzichtbaar is.

Wilt u meer weten over instortgevaar en de wijze waarop u een palletstelling optimaal kunt prepareren? Ontvang vrijblijvend advies van onze specialisten via info@lppetersen.nl of bel naar 0341 - 49 33 36.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

De kracht van doorrijstellingen

Vorige week schreven wij nog over de uitgebreide mogelijkheden van inrijstellingen. Deze populaire magazijnstellingen bieden maximale opslagruimte bij een beperkte vloeroppervlakte en lenen zich bij uitstek voor toepassing van de bekende LIFO-methode. Geeft u echter juist de voorkeur aan de FIFO-methode en een hogere omslagcapaciteit? Dan is een doorrijstelling, ook wel bekend als doorrolstelling, de betere keuze.

Waarom een WMS gebruiken?

Magazijnbeheer is een belangrijke discipline binnen elk serieus magazijn. Het gebruik van goede informatiesystemen, ook wel bekend als Warehouse Management Systemen (WMS), is hierbij nagenoeg onmisbaar. In dit artikel leggen we uit welke functionaliteiten een WMS precies moet bevatten en hoe zo’n systeem in de praktijk het beste toegepast kan worden.

Veilige blokstapeling in het magazijn

In sommige magazijnen worden regelmatig complete pallets in- of uitgeslagen. In de tussenliggende tijd worden ze opgeslagen en blokstapeling is daarvoor een ruimtebesparende methode. Deze manier van stapelen brengt echter ook bepaalde veiligheidsrisico’s met zich mee. In dit artikel geven we tips hoe u deze waar mogelijk kunt reduceren.