Ga naar content

Magazijninspectie voor een veiliger magazijn

In een groot magazijn wordt vaak intensief gewerkt met zware goederen en meerdere magazijnstellingen. In deze werkomgeving worden aan het veiligheidsaspect hoge eisen gesteld. De ARBO-wetgeving in Nederland schrijft voor dat stellingen jaarlijks minimaal één keer gekeurd moeten worden, om zo de veiligheid van medewerkers te waarborgen.

Verplichte keuring magazijnstellingen in Nederland
 

Het is van groot belang om de noodzaak van deze periodieke keuring niet te onderschatten. Zelfs als er in een magazijn al vele jaren niets mis is gegaan, biedt dit geen enkele garantie voor de toekomst. Een ongeluk zit in een klein hoekje en áls een magazijnstelling bezwijkt onder het gewicht van goederen, zijn de gevolgen voor langslopend personeel niet te overzien.

Net zoals al het materieel dat intensief wordt gebruikt, geldt ook voor een stelling dat deze onderhevig kan zijn aan slijtage of andere problemen. Een vluchtige inspectie met het blote oog tijdens het voorbij lopen is niet voldoende om fundamentele veiligheidsrisico’s te inventariseren; hiervoor is een grondige inspectie door een specialist vereist.


Magazijninspecties: Nederlandse en Europese normen (NEN-EN)
 

De keurmeesters van L.P. Petersen hebben meer dan 15 jaar ervaring met het uitvoeren van magazijninspecties en helpen ook u graag met het uitvoeren hiervan. Wij inspecteren magazijnstellingen volgens Nederlandse en Europese normen (NEN-EN) en beoordelen onder meer factoren zoals de kwaliteit, stabiliteit en eventuele beschadigingen.

Speciale aandacht tijdens de inspectie krijgt het onderste deel van de staanders, dat vaak tot maar liefst 80% van het totale gewicht moet dragen. Grote beschadigingen in dit deel van een stelling zijn dan ook uit den boze. Daarnaast letten wij op vervormingen in legborden, draagarmen, schoringen en liggers. Van belang is ook dat al deze zaken aanwezig zijn en op de juiste wijze zijn gemonteerd.


Wie mag mijn stellingen keuren middels een magazijninspectie?
 

Ook zelf kunt u ervoor zorgen dat de magazijninspectie vlekkeloos verloopt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een magazijnstelling niet zwaarder wordt belast dan toegestaan en probeer het gewicht gelijkmatig te verdelen. Geef uw personeel instructies over een optimale verdeling, zodat de veiligheid geborgd blijft en de stelling nog talloze jaren meegaat.

Alle keurmeesters van L.P. Petersen beschikken over een keurmeestercertificaat en zijn hierdoor officieel bevoegd om uw magazijnstellingen te keuren. Wij onderhouden geen enkele band met fabrikanten of leveranciers van stellingen, waardoor u bent verzekerd van een magazijninspectie die op objectieve en onafhankelijke wijze wordt uitgevoerd. Zo kunt u rekenen op het beste advies om een veiliger werkomgeving voor uw medewerkers te creëren.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Waarom een WMS gebruiken?

Magazijnbeheer is een belangrijke discipline binnen elk serieus magazijn. Het gebruik van goede informatiesystemen, ook wel bekend als Warehouse Management Systemen (WMS), is hierbij nagenoeg onmisbaar. In dit artikel leggen we uit welke functionaliteiten een WMS precies moet bevatten en hoe zo’n systeem in de praktijk het beste toegepast kan worden.