Ga naar content

Waarom een magazijnstelling verankeren?

In magazijnstellingen worden zware goederen opgeslagen. Zeker in grote palletstellingen is de belasting soms enorm. Een goede verankering van stellingen is daarom noodzakelijk om in het magazijn veilig te kunnen werken. In dit artikel vertellen wij meer over de wetgeving, verankeringsvoordelen en de eisen waar verankering aan moet voldoen.

Wat zegt de huidige regelgeving?


Tot 2008 was in Nederland de NEN 5051 van kracht. Deze normering schreef voor dat verankering verplicht was als een stelling meer dan 2 meter hoog was of de jukken de voorgeschreven hoogte-diepteverhouding overschreden. In plaats van verankeren mocht ook worden gekozen voor rug-aan-rugkoppeling ter vergroting van de kantelstabiliteit.

Sinds 2008 is de regelgeving met de komst van NEN-EN 15635 strenger geworden. Verankering is tegenwoordig verplicht voor alle magazijnstellingen met een mechanische belading. Dat komt omdat in de praktijk bleek dat losstaande stellingen leidden tot veel bedrijfsongevallen. Bijvoorbeeld door aanrijding of andere onvoorziene omstandigheden in het magazijn.


Waarom is verankering van een stelling belangrijk?


Het verankeren van een magazijnstelling minimaliseert de kans op ongelukken en houden de stelling stevig op zijn plaats in geval van bijvoorbeeld een aanrijding. Wel kunnen de staanders van de stelling hierdoor onherstelbaar beschadigen en kan vervanging alsnog noodzakelijk zijn. In eerste instantie komt het magazijnpersoneel echter niet in gevaar.

Naast het verhogen van de plaatsvastheid van een magazijnstelling vergroot verankering ook de algehele stabiliteit. Kanteling door dwarskrachten of verschuivende goederen is niet meer mogelijk en ook het instortingsgevaar verkleint. Bijkomend voordeel zijn de hogere belastbaarheid en de maatvastheid van de ganginrichting.


Waar moet verankering aan voldoen?


De verankering van een magazijnstelling heeft een grote invloed op de veiligheid. Corrosie van verankeringsoplossingen, beperkte diepte of een schuine hoek van boorgaten en telkens weer losgaande ankers zijn allemaal waarschuwingssignalen dat de verankeringskwaliteit te wensen overlaat.

Een jaarlijkse inspectie is noodzakelijk om de veiligheid van de magazijnsituatie te waarborgen en eventuele ongelukken door een verminderde verankeringskwaliteit te voorkomen. Deskundigheid van de inspecteur is noodzakelijk om tot een juiste beoordeling te komen. Meer weten? Neem contact op voor een magazijninspectie.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

De kracht van doorrijstellingen

Vorige week schreven wij nog over de uitgebreide mogelijkheden van inrijstellingen. Deze populaire magazijnstellingen bieden maximale opslagruimte bij een beperkte vloeroppervlakte en lenen zich bij uitstek voor toepassing van de bekende LIFO-methode. Geeft u echter juist de voorkeur aan de FIFO-methode en een hogere omslagcapaciteit? Dan is een doorrijstelling, ook wel bekend als doorrolstelling, de betere keuze.

Onze coronamaatregelen

De gezondheid van u als klant en/of bezoeker en van onze medewerkers hebben wij hoog in het vaandel. Daarom volgen wij de adviezen van het RIVM op. In dit bericht brengen we u op de hoogte van de maatregelen die we genomen hebben. Wilt u ons bezoeken en bent u klachtenvrij, dan bent u van harte welkom!