Ga naar content

Wat is het veiligste magazijn van Nederland?

Meer dan de gemiddelde werkomgeving, is het magazijn een plek met een verhoogd risico op arbeidsongevallen. Dat komt niet in het minst door de opslag van zware goederen in magazijnstellingen zoals gebruikte grootvakstellingen en palletstellingen, maar ook door het af- en aan rijden van heftrucks en lopend personeel.

Verkiezing Veiligste Magazijn van Nederland 2018


In een omgeving waar veiligheid zo’n belangrijke rol speelt, rijst al snel de vraag: Wat is het veiligste magazijn van Nederland? Laat er aan deze vraag nu net een heuse competitie zijn gewijd. Jaarlijks vindt de verkiezing Veiligste Magazijn van Nederland plaats en ook in 2018 kunnen bedrijven zich hiervoor weer inschrijven.

Omdat elk magazijn anders is, heeft de jury de verkiezing opgedeeld in verschillende categorieën. Zo is er onder meer een categorie Klein en een categorie Groot, die elk hun eigen specifieke uitdagingen met zich meebrengen. Binnen de laatstgenoemde categorie wist het bedrijf Abbott Logistics nu al twee jaar op rij met de winst aan de haal te gaan.


Inspectie van belang voor ondervangen veiligheidsrisico's


Een belangrijke reden voor het organiseren van de jaarlijkse uitverkiezing is het stimuleren van een goede magazijnveiligheid bij Nederlandse bedrijven. In sommige magazijnen is veiligheid nog altijd een ondergeschoven kindje en uit onderzoek blijkt dat de risico’s op arbeidsongevallen nogal eens worden onderschat.

Niet voor niets schrijft de Nederlandse ARBO-wetgeving voor dat magazijnstellingen minimaal één keer per jaar gekeurd moeten worden. Zo’n inspectie door gecertificeerde keurmeesters helpt bedrijven om mogelijke veiligheidsrisico’s tijdig te ondervangen én tegelijkertijd de arbeidsefficiëntie in het magazijn te verhogen. Een hogere veiligheid en efficiëntie gaan namelijk veelal samen.


Bezoek door ervaren magazijnkeurmeesters


De verkiezing Veiligste Magazijn van Nederland wordt inmiddels alweer voor de 13e keer georganiseerd en is voor elk bedrijf met een magazijn toegankelijk. Magazijnen, warehouses of distributiecentra die willen deelnemen, kunnen zich inschrijven tot en met 1 juni. In eerste instantie betreft het louter het invullen van een vragenlijst, waarna genomineerden bezoek krijgen van ervaren magazijninspecteurs.

De inspectiebezoeken vinden plaats rond juni en juli en resulteren in extensieve rapporten. Na ampel beraad wijst de jury een winnaar aan, die zich in zijn eigen categorie minimaal voor één jaar het Veiligste Magazijn van Nederland mag noemen. De finale vindt plaats op 15 november tijdens de Dag van het Magazijn.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Mogelijkheden en risico's van inrijstellingen

Palletstellingen behoren zonder twijfel tot de meest gebruikte magazijnstellingen. Toch zijn er ook andere stellingen die grote voordelen bieden op het gebied van de opslag van goederen op pallets. Werkt u bijvoorbeeld graag volgens de LIFO-methode (Last In First Out) of wilt u de aanwezige vloeroppervlakte zo efficiënt mogelijk benutten? Dan is een inrijstelling een uitstekende optie.

Wanneer een draagarmstelling kiezen?

De opslag van langgoedmaterialen en bouwmaterialen vereist een speciaal soort magazijnstelling: de draagarmstelling. Deze goederen passen in veel gevallen namelijk niet in andere magazijnstellingen. Draagarmstellingen bieden daarnaast diverse voordelen, die ze uitermate geliefd maakt bij ondernemingen in uiteenlopende sectoren.