Ga naar content

Wat is het veiligste magazijn van Nederland?

Meer dan de gemiddelde werkomgeving, is het magazijn een plek met een verhoogd risico op arbeidsongevallen. Dat komt niet in het minst door de opslag van zware goederen in magazijnstellingen zoals gebruikte grootvakstellingen en palletstellingen, maar ook door het af- en aan rijden van heftrucks en lopend personeel.

Verkiezing Veiligste Magazijn van Nederland 2018


In een omgeving waar veiligheid zo’n belangrijke rol speelt, rijst al snel de vraag: Wat is het veiligste magazijn van Nederland? Laat er aan deze vraag nu net een heuse competitie zijn gewijd. Jaarlijks vindt de verkiezing Veiligste Magazijn van Nederland plaats en ook in 2018 kunnen bedrijven zich hiervoor weer inschrijven.

Omdat elk magazijn anders is, heeft de jury de verkiezing opgedeeld in verschillende categorieën. Zo is er onder meer een categorie Klein en een categorie Groot, die elk hun eigen specifieke uitdagingen met zich meebrengen. Binnen de laatstgenoemde categorie wist het bedrijf Abbott Logistics nu al twee jaar op rij met de winst aan de haal te gaan.


Inspectie van belang voor ondervangen veiligheidsrisico's


Een belangrijke reden voor het organiseren van de jaarlijkse uitverkiezing is het stimuleren van een goede magazijnveiligheid bij Nederlandse bedrijven. In sommige magazijnen is veiligheid nog altijd een ondergeschoven kindje en uit onderzoek blijkt dat de risico’s op arbeidsongevallen nogal eens worden onderschat.

Niet voor niets schrijft de Nederlandse ARBO-wetgeving voor dat magazijnstellingen minimaal één keer per jaar gekeurd moeten worden. Zo’n inspectie door gecertificeerde keurmeesters helpt bedrijven om mogelijke veiligheidsrisico’s tijdig te ondervangen én tegelijkertijd de arbeidsefficiëntie in het magazijn te verhogen. Een hogere veiligheid en efficiëntie gaan namelijk veelal samen.


Bezoek door ervaren magazijnkeurmeesters


De verkiezing Veiligste Magazijn van Nederland wordt inmiddels alweer voor de 13e keer georganiseerd en is voor elk bedrijf met een magazijn toegankelijk. Magazijnen, warehouses of distributiecentra die willen deelnemen, kunnen zich inschrijven tot en met 1 juni. In eerste instantie betreft het louter het invullen van een vragenlijst, waarna genomineerden bezoek krijgen van ervaren magazijninspecteurs.

De inspectiebezoeken vinden plaats rond juni en juli en resulteren in extensieve rapporten. Na ampel beraad wijst de jury een winnaar aan, die zich in zijn eigen categorie minimaal voor één jaar het Veiligste Magazijn van Nederland mag noemen. De finale vindt plaats op 15 november tijdens de Dag van het Magazijn.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Opslag van gevaarlijke stoffen in uw magazijn

Helaas komen arbeidsongevallen in magazijnen nog altijd regelmatig voor. Dat is niet verrassend, want er zijn tal van risicofactoren die de kans op een ongeval vergroten. Denk hierbij aan krappe gangen, hoge palletstellingen en zware lasten. Maar er is een nóg grotere risicofactor en dat is de opslag van gevaarlijke stoffen.

Voorkom instorten van uw palletstelling

Een magazijn is een risicovolle werkomgeving. Het is er druk, soms slecht verlicht en er wordt gewerkt met zware goederen in hoge stellingen. Alle ingrediënten voor een ongeluk liggen dus op de loer. Het is met name de palletstelling die in magazijnen vaak wordt gebruikt. Hieronder leggen wij uit hoe u de risico’s bij dit type stelling minimaliseert.

Combineer uw magazijnstellingen met tussenvloeren

In uw magazijn streeft u naar de maximaal haalbare hoeveelheid opslagruimte. U investeert daarom in palletstellingen die het beschikbare vloeroppervlak zo optimaal mogelijk benutten en ontwikkelt een optimaal verkeersplan om de hoogste efficiëntie te behalen. Wilt u echter een extra stap zetten in het vergroten van de opslagruimte: dan mist er nog één ingrediënt: de tussenvloer.