Ga naar content

Wat is het veiligste magazijn van Nederland?

Meer dan de gemiddelde werkomgeving, is het magazijn een plek met een verhoogd risico op arbeidsongevallen. Dat komt niet in het minst door de opslag van zware goederen in magazijnstellingen zoals gebruikte grootvakstellingen en palletstellingen, maar ook door het af- en aan rijden van heftrucks en lopend personeel.

Verkiezing Veiligste Magazijn van Nederland 2018


In een omgeving waar veiligheid zo’n belangrijke rol speelt, rijst al snel de vraag: Wat is het veiligste magazijn van Nederland? Laat er aan deze vraag nu net een heuse competitie zijn gewijd. Jaarlijks vindt de verkiezing Veiligste Magazijn van Nederland plaats en ook in 2018 kunnen bedrijven zich hiervoor weer inschrijven.

Omdat elk magazijn anders is, heeft de jury de verkiezing opgedeeld in verschillende categorieën. Zo is er onder meer een categorie Klein en een categorie Groot, die elk hun eigen specifieke uitdagingen met zich meebrengen. Binnen de laatstgenoemde categorie wist het bedrijf Abbott Logistics nu al twee jaar op rij met de winst aan de haal te gaan.


Inspectie van belang voor ondervangen veiligheidsrisico's


Een belangrijke reden voor het organiseren van de jaarlijkse uitverkiezing is het stimuleren van een goede magazijnveiligheid bij Nederlandse bedrijven. In sommige magazijnen is veiligheid nog altijd een ondergeschoven kindje en uit onderzoek blijkt dat de risico’s op arbeidsongevallen nogal eens worden onderschat.

Niet voor niets schrijft de Nederlandse ARBO-wetgeving voor dat magazijnstellingen minimaal één keer per jaar gekeurd moeten worden. Zo’n inspectie door gecertificeerde keurmeesters helpt bedrijven om mogelijke veiligheidsrisico’s tijdig te ondervangen én tegelijkertijd de arbeidsefficiëntie in het magazijn te verhogen. Een hogere veiligheid en efficiëntie gaan namelijk veelal samen.


Bezoek door ervaren magazijnkeurmeesters


De verkiezing Veiligste Magazijn van Nederland wordt inmiddels alweer voor de 13e keer georganiseerd en is voor elk bedrijf met een magazijn toegankelijk. Magazijnen, warehouses of distributiecentra die willen deelnemen, kunnen zich inschrijven tot en met 1 juni. In eerste instantie betreft het louter het invullen van een vragenlijst, waarna genomineerden bezoek krijgen van ervaren magazijninspecteurs.

De inspectiebezoeken vinden plaats rond juni en juli en resulteren in extensieve rapporten. Na ampel beraad wijst de jury een winnaar aan, die zich in zijn eigen categorie minimaal voor één jaar het Veiligste Magazijn van Nederland mag noemen. De finale vindt plaats op 15 november tijdens de Dag van het Magazijn.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Gebruikte grootvakstelling voor maximale opslagruimte

Veel bedrijven bewaren grote en zware goederen in hun magazijn. Deze spullen moeten vaak snel bereikbaar zijn, zodat medewerkers ze eenvoudig kunnen verplaatsen. De stellingen voor opslag dienen dus aan de nodige eisen te voldoen. Het ideale type stelling is in dit geval de gebruikte grootvakstelling, die een maximale opslagruimte combineert met een groot gebruiksgemak. En dat tegen een hele voordelige prijs!

Hoe werkt Kanban-voorraadbeheer in mijn magazijn?

De Engelse term ‘lean’ valt tegenwoordig vaak in een professionele context. Het duidt op het vermogen van een bedrijf om efficiënt te werken, de klantvraag centraal te stellen en verspilling te elimineren. Ook in het magazijn wordt deze filosofie regelmatig toegepast en dan specifiek in de vorm van het Kanban-systeem. In dit artikel vertellen we alles wat je hierover moet weten.

Onderzoek naar nieuw verhuurmodel magazijnruimte

De enorme impact van Airbnb op de hotelbranche is wereldwijd bekend. Ook binnen andere branches, zoals de warehousing en logistieke dienstverlening, kan een dergelijk principe worden toegepast. Dit stellen studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Momenteel onderzoeken zij de behoefte aan een nieuw verhuurmodel voor flexibele opslagruimtes zoals magazijnen.