Ga naar content

Welke magazijnstelling moet ik kiezen?

Magazijnstellingen zijn er in vele soorten en maten. Er is niet zoiets als ‘de beste magazijnstelling’, want elke magazijnsituatie vraagt om een specifieke oplossing. Wilt u een of meerdere magazijnstellingen kopen, maar weet u niet welke u moet kiezen? Hieronder bespreken we de 3 belangrijkste factoren die u mee moet nemen in uw overweging.

Hoe belastbaar moet de magazijnstelling zijn?


Het belangrijkste criterium bij de keuze voor een magazijnstelling zijn natuurlijk de afmetingen ervan. Om te weten hoe groot de gewenste stelling moet zijn, moet u eerst in kaart brengen hoe groot de producten zijn die er nu (en in de toekomst) in worden opgeslagen. Ook de vorm is belangrijk: gaat het bijvoorbeeld om langgoed of pallets?

In geval van pallets ligt een palletstelling natuurlijk voor de hand, mede vanwege de relatief grote belastbaarheid. Zeker bij opslag van zware goederen, is het belangrijk een stelling te kiezen die over voldoende draagvermogen beschikt. Ook is het van belang de maximale belastbaarheid duidelijk aan te geven met belastingborden, zodat medewerkers de magazijnstelling niet overladen.


Welke werkzaamheden vinden plaats in het magazijn?


Naast het opgeslagen product, is ook de aard van de werkzaamheden in uw magazijn een belangrijke factor. Maakt u gebruik van heftrucks of reachtrucks om producten van en naar palletstellingen te vervoeren, of worden veel orders door medewerkers met de hand gepickt? In het eerste geval moet er voldoende ruimte in de gangen overblijven voor een veilig af- en aanrijden van materieel.

De meeste gangbreedte vereist een traditionele heftruck (een variant met drie wielen); hou hiervoor bij voorkeur minstens 3,5 meter vrij. Een reachtruck neemt doorgaans een halve meter minder in beslag en mochten grote palletstellingen uw gangpad écht te smal maken, dan is ook een speciale smallegangentruck altijd nog een optie.


Hoe ergonomisch moet de magazijnstelling zijn?


Eerder hebben wij al eens een artikel geschreven over het belang van ergonomie bij de keuze voor een legbordstelling. Maar ook bij andere typen magazijnstellingen is ergonomie uiteraard een zwaarwegende factor. De afmetingen van opgeslagen goederen hebben invloed op zaken als de optimale liggerdiepte, liggerhoogte en gangbreedte.

Voor een maximale ergonomie voor al het werkende personeel moeten de vakken in magazijnstellingen met name voldoende hoog zijn. Zo is bukken niet nodig en worden de meest voorkomende klachten door een niet-ergonomische werkomgeving voorkomen. In overleg met een specialist zijn aanvullende ergonomische maatregelen te nemen.  
Delen op social media
Gerelateerde artikelen