Ga naar content

Wanneer moet ik een magazijnstelling vervangen?

Magazijnstellingen zoals legbordstellingen en palletstellingen dienen aan meerdere basiscriteria te voldoen. Belangrijk is onder meer het draagvermogen van de stelling zelf en dat van de omgeving (denk aan tussenvloeren), dat bovendien duidelijk aangegeven moet worden middels bebording. Een stelling is aan vervanging toe bij het waarnemen van de volgende aanwijzingen:

Aanwijzing: verminderd draagvermogen


Verminderd draagvermogen van een magazijnstelling brengt grote veiligheidsrisico’s met zich mee. Zijn er aanwijzingen dat hier sprake van is? Dan is doorwerken met de stelling onverantwoord, omdat de veiligheid van medewerkers niet langer vanzelfsprekend is. Een inspectie kan in dat geval uitkomst brengen om de situatie beter te beoordelen.

Een eerste aanwijzing dat het draagvermogen van een stelling zoals een palletstelling niet langer toereikend is, vormen doorgebogen dragers. Controleer in dat geval direct het aangegeven draagvermogen en het gewicht van de pallets die er in de afgelopen periode zijn opgeslagen. Ook schade aan een tussenvloer rondom de stelling is een duidelijk waarschuwingssignaal.


Aanwijzing: schade aan stelling


Is er duidelijk sprake van optische schade aan een magazijnstelling? Dan is snel handelen belangrijk. In een magazijnomgeving is het nagenoeg onvermijdelijk dat heftruckchauffeurs incidenteel tegen stellingen aanrijden. Natuurlijk moet de chauffeur in kwestie dit melden, maar anders geven verbogen staanders of fikse krassen de schade prijs.

Ook andere externe invloeden kunnen een stelling na verloop van tijd beschadigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sluipmoordenaar als roestvorming, die zeker op de lange termijn een negatieve invloed uitoefent op het draagvermogen van een magazijnstelling. Ook de inhoud van de opgeslagen goederen (denk aan sterk chemische stoffen) betekent een extra risico op mogelijke schade.


Aanwijzing: niet te repareren


Schade aan magazijnstellingen komt op vele manieren tot uiting. Bij vroegtijdig signaleren en adequaat handelen is een reparatie in veel gevallen een kostenefficiënte oplossing. Bij L.P. Petersen zijn wij gespecialiseerd in het uitvoeren van professionele reparaties. Vaak zijn deze het gevolg van een eerdere magazijninspectie.

Is de schade volgens onze ervaren keurmeesters niet meer te repareren? Dan is het vervangen van de magazijnstelling de enige overgebleven oplossing. Ook dan is kostenbesparing mogelijk, bijvoorbeeld door te kiezen voor een gebruikte stelling die nog in uitstekende staat verkeert. De opties zijn eindeloos – neem voor meer informatie vrijblijvend contact op.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Internet of Things verovert magazijnen

Internet of Things staat bekend om zijn slimme toepassingen voor de gehele supply chain. Ook activiteiten op het gebied van orderverwerking en opslag worden hierdoor een stuk efficiënter. Verouderde magazijncontrolsystemen worden vervangen door nieuwe varianten met hypermoderne sensoren, verbeterde connectiviteit en hogere intelligentie.